Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Ocak 2015 Cumartesi

YABANCI KURALI VE BEŞİKTAŞ

Yusuf Yeşilkaya



Yaklaşık 2–3 sene önce federasyon bir yabancı kuralı getirdi. İlk sene 6+0+4 idi. Yani 6 yabancı sahada veya kulübede diğer 4 yabancı ise tribünde olmak üzere en fazla 10 yabancı ile sözleşme imzalanabiliyordu. Sonraki sene 5+0+3 takımların isteği ile revize edildi 5+3+1 oldu.5 Ocakta yapılan toplantıda alınan bir kararla bu kural toptan değişti.

Yeni kural ile birlikte takımlar en fazla 28 oyuncuya sözleşme imzalatabilecek. Bunların 14’ü Türk,14’ü yabancı uyruklu olacak. Takımlar sahaya 11 yabancı oyuncu ile çıkabilecek.18 kişilik kadro içinde 7 Türk oyuncu bulunacak. Bunlardan biri Türk kaleci olacak. Takımların borcu varsa transfer konusunda biraz zorluk çekecekler.

Bu kuralın diğer büyük takımların lehine olacağı, geçmiş kurala tam manası ile uyan, Türk oyunculara yatırım yapan Beşiktaş’ın ise yeni kural ile birlikte zarara uğrayacağı görüşü hakim oldu spor kamuoyunda.

Ben ise bunun böyle olmayacağı, Beşiktaş’ın bu durumdan daha avantajlı çıkacağı kanaatindeyim.

Öncelikle Beşiktaş’ın Türk oyunculara yatırım yapması gelecek adına ve Beşiktaş adına olumlu bir gelişme olacağı kanaatindeyim. Beşiktaş’ın Türk oyuncularının vasatın üstünde olduğunu oynadıkları futboldan görmekteyiz. İyi bir takım oyunu ile Avrupa’da, Türkiye’de avantajlı konumda olduğu aldığı sonuçlardan belli. Nitekim Avrupa’da lider olarak ikinci tura çıktı, ligde ise liderin bir puan gerisinde ikinci sırada.

3 sene önce temelleri atılan bu kadro artık belirli bir oranda kemikleşti. Geçen dönemde göze hoş gelen futbol oynadılar. Mali durumu daha pek iyileşmemiş olan Beşiktaş’a bu kemikleşmiş olan kadronun artısı çok büyük. Sadece 2–3 transfer ile birkaç seviye atlayan takım olabilirler. Bu durum birçok sorun yaşayan diğer rakiplerine göre daha avantajlı. Transfere az para harcayarak daha iyi takım kurulabilir. Bu durum mali açıdan Beşiktaş’ı da rahatlatacaktır.

Türk oyuncularla başarı gelmez diyenlerin takımlarını, ülke futbolunu küçümsediklerini düşünüyorum. Doğrudur şu an Türk futbolu büyük bir kaos içinde; ama her inişin bir çıkışı vardır. Kurtuluş ise aklı başında, hayallerle yaşamayan kişilere başvurup, önemli tedbirler almaktan geçer.

2000 yılında Galatasaray buna iyi bir örnek. İyi Türk futbolculardan oluşan eksik olan parçaları iyi yabancı ile kapatan ve 3–4 senedir birlikte oynayan kulüp birçok güçlü takımı eleyerek Avrupa’da kupa aldı. Üstüne gitti Real Madrid’i yenerek süper kupayı da aldı. Bülent Korkmaz, Hakan Şükür, Hakan Ünsal, Ümit Davala, Emre Belözoğlu, Okan Buruk gibi Türk futbolcuların yanında Taffarel,Hagi,Popescu gibi yabancı oyuncuları birleştirerek bir takım yarattılar ve başarı üstüne başarı kazandılar.Aynı şekilde Borussia Dortmund,Barselona gibi takımlarda yerli oyuncuların yanına nokta transferler yaparak başarı kazandılar.

Beşiktaş’ı aleyhine olan bir durum yok. Beşiktaş’ın yapacağı şey çok basit. Aynen bu şekilde devam etmek, yaptıkları planlara uymak, altyapıdan oyuncu çıkarmak, altyapıdaki çocuklara futbolu öğretmek, bu kadar iyi yerli kadrosuna nokta atışı yaparak yabancılar transfer etmek. O zaman bu takım kanatlarını açarak uçacaktır.

Beşiktaş yöneticilerinden ricam etrafa kulaklarını kapatarak yapmış oldukları plana uymak,Beşiktaş’ın parasını sırf göze hoş görünmek için saçma sapan yabancılara harcamamak.Geçmiş yıllarda yapılan bu hatalar yüzünden Beşiktaş’ın düştüğü durumlar çok uzakta değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder